‘Jagalah ALLAh, Allah pasti menjagamu!’

Trima KaSeH Sumer... (^.^)

Monday, May 9, 2011

sambungan karkuzari nusrah jemaah masturat 3 hari d taiping, perak malaysia


Assalamualaikum warohmatullahiwabarokatuh.....


sebelum saya lupa rentetan kejadian yang terjadi, baik saya abadikan memori indah 3,4 hari perjalanan ke taiping... rentetan ini bermula dari
tempat kje,pekan ---> terminal bas kuantan -----> kelana jaya ----> kajang ----- > taiping----->pekan

@>/---- Selasa, 26hb April 2011

siang   : mengalami diploma dilema samada mau pergi atau tidak

 malam : packing barang tanpa memikirkan ape akan jadi kerana melanggar peraturan syarikat

@>/----- Rabu, 27hb April 2011
 
...............pagi sampai petang.................... 

-sekali lagi berada dalam dilema kerana rakan sekerja mcm xbape setuju i nk  lari tym event.
pening sampai terduduk
-siapkan kerja-kerja yang d tugaskan utk event. buat-buat rajin
- keputusan nak gi ke tak taiping masih takde. kejap rase nk g kejap rase nk  stay.


5.30 petang 
- masih tiada keputusan lagi

-ntah dari mane keputusan datang, tiba-tiba saya tanyer rakan sekerja yang boleh anta kan saya ker terminal.  diorg terkejut sebab dah nk last minit br nk tnyer.. klu diorg tak pergi cne? tnyer mereka. saya jawab "ntah, tak pikir lagi  pasal tu".. jadi hanya mengikut arah kaki mane die nk jalan saya pon masuk la dalam kete.


 5.45 - malam
-bertolak g terminal bas kt kuantan. dalam kete .. dalam kete kawan tu tnye lagi.
   "dah amik tiket ke blom".
    saya jawab "blom lagi"....
   die pon cakap "kalu takde  tiket cne?"
   saya pon cakap " ntah, tak pikir pon pasal tu" huhu... (dalam hati ..tak per.. Allah kn sentiasa ada )

-alhamdullilah ader tiket bas ke kL ader... pukul 8 malam..jumpa sorg kawan kepada blogger kt sana n ktorg together geder g key el.. sampai kL 11lebih. Allah bagi cepat =).  malam tu tdo umah ayu.. tq ayu =)




@>/----- Khamis, 28hb April 2011

.................Pagi.......................

- bertolak ker kajang jumpa sorang lagi blogger.. nama die af

- on the way g kajang tu ader la plk kwn kt tempat kje kol. marah ckp sy cuti xgtau die. xkan la nk gtau satu malaysia kot kn den ni nk cuti.huhu.. n marah2 lak saya xsiapkn kje. amboi! ske2 ati jer kan.. rupenye2.. bukan nye tak siap kje.. tapi saya salah bagi file kt die. bagi benda yang tak siap lagi.huhu.. alhmdullilah pendrive selalu ader bersama. jenuh la pulok cari CC (cyber cafe ) nak email kt dia.



-lepas tu pulok, ader lagi bos yang kol, tnyer g mne. cane ngn event.g ke x, saya cakap r insyaallah.. dia cakap, insyaallah cane nyer... amik tiket, balik trus malam nie,haha!! amik ko! aduh! cane nh. hati sudah gundah gulana.. tapi muka kena maintain cun.cool..haha.. nasib baik orang tak nampak muka cam peria muda jer. haa..nape tak nampak? pikir-pikirkn. ehhmm..tak kan la nk patah balik. dah separuh jalan dah nie.. jadi konon-konon amik keptusan, g je dlu taiping, then bila dah sampai taiping, pk la pulok cne. padahal Allah yg buat keputusan kn.

ktorang tak gi sini pon


-tak sempat naik bas ke taiping pkl 11 sperti yang d rancang. best next kol 3. so tunggu la..4 orang anak dara yang sangat independent ini mengunggu dalam surau.






macam dah pnjang jer nie.. baca lagi tau. jangan putus asa.hehe.. peace (^.^ v)


........................Malam.....................
- bas bertolak pkl 3 lebih.. dan lepas tido bangun tido bangun tido bangun tido bangun... sampai juga la kt taiping.. alhmdullilah.. first tym nih sampai kt perak nh. teruja teruja, sampai kol 9 lebih rasenyer...


- yang lebih menerujakan nak jmpe ngn pocik akuhuduh dan ahlianya dan anak-anak nya..

-alhamdullilah.. sampai la kat umah pocik akuhuduh. cuba bayangkan 4 org kat dalam kete blah blakang. agak-agak cne ktorng susun?huhu...

-lepas mmbersihkan diri dan berkenalan ngn ahlia pocik akuhuduh yg sangat baik, kami mendengar bayan hidayat dari pocik (sbnrnyer akuhuduh nie muda jer lagi.heeee)    ehmm..bayat hidayat ni nk cter la ape yg perlu dan xbleh buat mase dlm jemaah nie..


- tym nie kegusaran pasal hari esok (hari event ) masih ader.. tapi bior jer dlu.. tak tahu la samada nk balik ker x pagi esok






@>/----- Jumaat , 29hb April 2011  [ hari pertama jemaah ]

..........pagi......
- tak wat pape...just siap2 jer aper yang patut..
-haaa..ktorang masak nasik minyak untuk jemaah yang akan tiba lepas smyg jumaat nnti.
     ketua chef: ahlia pocik akuhuduh
     senior chef : af
     crew : ayu, finas (kwn af) dan saya (ahlia teeettt)
abaikan tarikh, ni cilok gambar orang.. ktorang punya nasik minyak Allah bagi sedap lebih kot.heee

..............tengahari......
-jemaah sampai b4 smayang jumaat. alhmdullilah nasik minyak dan sempat masak.

-ada 5 pasang sume.. dan ader yang bawak anak-anak diorg. bagos tol ajak blajar iman =)

- makan dalam talam. suka suka suka suka suka

-salah seorang ahli jemaah adalah blogger juga iaitu pakcik cikgu musa kola kedah.

- mase tym kenal-kenal nie dah ader yang nk pilih nak wat menantu la.. nk kenal kan kt sape2 la.. hik3..

- program stat lepas asar iaitu bayan dari orang laki.. tp i have no idea sape yang bagi bayan tu.. kalu nak tahu sila tnye pacik cikgu musa.heee

-bayan pada petang ni berkaitan dengan keyakinan kepada Allah.. memang sesuai sangat la ngn i tym nie.. yakin sangat ader benda buruk jadi klu saya tak der kt event tu, kne marah ngn bos la.. ape orang cakap la.. bla bla bla... Allah kan yang pegang hati-hati manusia.. yang pegang cara pikir manusia pon Allah.. kita pilih Allah jadi Allah akan jaga kita la kn? sila yakin.

......................malam.......................

- programnya ader muzakarah, baca taklim...  best muzakarah.. setiap orang kena sebut balik aper yg orang 1st cakap.. then baru la kita ingt kan?

- makan lagi..

- masih belom rapat ngn makcik-makcik masturat


- tahjud.. alhmdullilah.. dok cni cam jadi benda wajib jer.. sume orang buat. meriah d waktu awal pagi. mana nak cari?


@>/---------Sabtu, 30hb April 2011

mesti korang dah malas kn nk baca tulisan sayo nie..

d pendekkan cerita tengok jer kertas program nie

klik klu nk tgk besau punyer



- mase hari kedua nie macam dah rapat r cket ngn makcik-makcik.. ktorang slalu gak bosan ngn ahlia cikgu musa... dan yang lain nya.. rupa-rupanya ramai jer yang baca blog.. tapi diorg xbaca pon blog saya.. =(
huhu...maklum la blog kureng hangat. tapi makcik-makcik nie sumer best. sempoi jer.. nasihat yg diorg bagi sangat terbaek... tenkiu makcik2... =)

* typing error : bukan  bosan, tapi borak.

- petang lepas makan tghari rasenyer.. ader org laki cakap mlm karang tak yah masak pape sebab kt surau nk wat majlis. jz masak air jer.. jadi ktorang pon tak masak la.. sekali bila sampai time makan malan tu kecoh plok tak der makanan n kat surau tak de pon majlisnyer..yang bahagian pompuan lak risau kot-kot suami- suami diorang takder makanan. yang ktorang geng pompuan xkesah.. makanan banyak jer.. n makan petang tadi pon kenyang lagi.. pastu ader la para suami kol ahlia masih-masih tnyer ader makanan aper.. last-last pihak lelaki putus nk g beli makanan kt kedai.huhu... menu nya adalah.. bihun sup! heehe..

- pastu ader sorg pihak laki anta msg kt sorg pihak wanita..

"sume orang fikir risau makan dan yakin lelaki hantar makanan maka Allah anta makanan. kalu risau agama maka Allah anta agama dalam hidup kita.huhuu"

rupa2 nya propaganda ader majlis kt surau hanya lah taktik untuk menguji yakin para wanita yang tgh khuruj ni untuk meminta hanya pada Allah... nice taktik. well done!!

* bukan taktik dan propaganda tapi sebenarnya miss communication.. harap maaf sekali lagi 


- malam tu.. kami berborak-borak ngn makcik-makcik masturat.. macam-macam hal yang kami 'muzakarahkan' pasal jodoh, ehem! pasal dunia, pasal akhirat.. best r makcik2 nie...

- dan ader pulak makcik yg nk tolong carikan jodoh dengan blogger gak. hik3..  lawak2...

d pendekkan cerita

@>---- Ahad, 1 Mei 2011

- jemaah nk blk dah... =(
- jemaah blk pas asar... ader bayan tangguh sumer..

-makcik2 pesan macam2.. sayang sumer!!

@>---- Isnin, 2Mei2011


ktorang g Lake Town Resort! yeah!


daie

eh, itik pon ader

budak kecik yg comel

 malam..

dah nk balik daa.....



 okey.. dah penat.

harap maaf entry ini sangat pnjang,,,

ader masa sambung lagi.. tp cam dh xsambung kot.heee

daaaa

enjoy!



eh lupe.. yg pasal event tu kan.. bila balik opis xdo apo pon jadi... tengok! Allah kn hebat.. Dia yang pegang cara fikir bos , segala urusan Dia yang buat kn.. jadi kita mintak ngn Dia jer la.. tak yah takot la.. YAKIN JER...!! =)

dan.... team saya menang!!! hooooyeeeaaahhh!! eh silap, ALHAMDULLILAH.....

ALLAH BEST!!!

p/s: terima kasih kepada pocik akuhuduh dan keluarga sudi melayan kami berempat selama 4,5 hari ini... hanya Allah saja dapat balas jasa kalian 

dan juga kepada pakcik musa.. 

maaf.. maf maaf maaf maaf maaf maaf maaf maaf..
sory sory sory sory sory sory sory sory sory sory sory

saya salah taip. bukan bosan.. tapi borak. mane mungkin jadi bosan. ahlia pakcik la yg paling rapat ngn ktorang.. tak caya tanya dia.. nnti kemsalam kat makcik eh.. ada rezeki insyaallah nak jumpa lagi ngan dia =)

12 comments:

  1. Dek kerana seronok baca cerita ni, entri yang panjang pun terasa pendek.. (",)

    Such a wonderful journey.. pasti akan dikenang selalu.. (",)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum....wah! dek yang terbaik memang best karkuzarinya....cerita lagi dan lagi tau akak suka :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..
    wahh..yang ramai-ramai berniqab tu salah seorangnye zai ke?heee... ni yang nak main teka2 ni.. :)
    Semoga Allah pilih en.teettt dalam usaha makanya nanti Zai dapat khuruj bersama-sama..amin :)

    ReplyDelete
  4. Salam zai,
    SubhanaAllah....bisa membuat insan yg tak pernah melaluinya teringin menghadirinya dan insan yg telah melaluinya kembali merindu saat2 manis dan indah bersama jemaah...moga kekal selamanya dalam naungan Yang Esa....amin

    ReplyDelete
  5. "ktorang slalu gak bosan ngn ahlia cikgu Musa.....dan yang lain nya..."
    Pakcik minta maaf lah sbb isteri saya menyebabkan kamu semua bosan, dengan merendah diri isteri sya mohon maaf, maafkan kami.

    ReplyDelete
  6. "..ktorang slalu gak bosan ngn ahlia cikgu musa...dan yang lain nya.." Pakcik mohon maaf pada kamu, krna isteri pakcik menyebabkan kamu bosan, kami baru belajar, dengan rendah diri pakcik n makcik mohon maaf. Tapi pakcik kagum dgn kalian datang dari jauh semata-mata untuk belajar usaha nabi saw. semoga allah terima pengorbanan kalian semua

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum sumer..

    tuan fuad:
    hehhe..terima kasih tuan.. best kan.. tp klu journey org laki lagi best kot. lagi extrem.heee

    APS:
    huhu.. insyaallah tuan =)

    kak marina:
    best ker kak.. hee.. ni budak2 pnyer cter jer kak..

    kak umu:
    haaa...cuba akak teka mane satu saya.hehe.. klu btol nnti saya doa baby jadi puteh even tak minum soya.hehe...
    mne en.teeettt xmuncul2 lg ni kak..huhu

    kak norsha:
    yeker ker kak? subhanallah.. hebat Allah bagi idea nie.. moga Allah jadikan asbab tulisan nie utk lebih ramai kuar d jalan Allah.. tapi layak ker...adeh

    pakcik musa:
    maaf sangat sangat sangat... saya tak perasan pon saya tulis bosan.. saya tak baca balik.. adeh la.. hampeh tol saya nie... maaf maaf maaf maaf... maaf kan saya.. klu tak saya nangis :'(

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah.. Allah pilih adik buat usaha agama.. InsyaAllah 'teeet' tu adalah seorg daie yg sealiran dan sepemikiran dgn adik.. Amin

    ReplyDelete
  9. Makcik tu tak terasa apa pun, bahkan bila dia baca dia ketawa sambil berkata dia salah tulis tu, makcik seronok dgn kamu semua dan jika ada peluang nak berjumpa dan bermesra lagi, makcik ni dia happy go lucky tak pernah marah pd orang, dia cakap dan senyum sahaja dgn semua orang, dia mula keluaq dakwah berumur 19 tahun hingga sekarang umur menjangkau 50 tahun

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum..

    maaf lambat balas komen nie..

    kepala masuk air lak.

    buat kak ahlia cikgu khairul:
    Alhmdullilah kak.. moga Allah pilih sume umat manusia juga =)

    bila la teeettt tu nk terbang dtg kt sy eh?hehe


    pakcik musa:
    subhanallah.. best jadi makcik pakcik.. dah lame wat usaha agama.. mesti byk pengalaman kn.
    Alhmdullilah makcik pacik xmarah saya.. saya suka makcik!hehehe...

    kemsalam kt makcik yer..

    owh, jawaapannya KU? patut la xdapat.adeh. susah tol

    ReplyDelete

awak best!!