‘Jagalah ALLAh, Allah pasti menjagamu!’

Trima KaSeH Sumer... (^.^)

Saturday, August 28, 2010

1day n 1st tym wearing niqab in PUBLIC!!


Assalamualaikum.....

rase tak sabar nk on9 nk buat post br mengenai hari saya yg saya tak pernah lalui... n nk cter kt korang sumer.. =)

on 27hb Ogos 2010....(jumaat)

Alhmdullilah minggu nie sy lulus lagi lepas melalui 70 tilikan hati oleh Allah subhanahuwataala utk pergi taklim di markaz Dusun Raja, Kota Bharu.... moga minggu depan lulus lagi insyaallah...



lepas taklim abes kol 11pagi. mcm biasa sy akan pergi amik mak kat KB( die g dgr cramah Tok Guru Nik Aziz).. tp utk minggu ni die dh blk dlu ngn teksi.. sy pon memang bercadang nk gi KB sbb nk beli tudung..
jadi saya pon meneruskan perjalanan ke KB..



lepas ader purdah yg diberi oleh Moksu (org yg dok kt markaz) sy pakai purdah tiap2 kali drive kete.. iaitu mase nk gi kerja dan balik kerja.. ingt nk pakai mase isi minyak. tapi tak kuat lagi.. so tak jadi...



okey smbung ceter... mase on da way nk gi KB. sy ingt tak nk pakai purdah mase bawak kete sbb susah nk bukak mase dah sampai kt KB sebab dah ramai orang...  tapi Allah bagi ilham. nak try pakai mase gi beli tudung.. jeng3... kuat kah saya? tapi boleh try... hari nie sy pakai jubah itam. tapi dalam ader baju kurung. terpikir gk nk pakai jubah skali ker atau hanya baju kurung. tapi sy pakai jubah jgk n baju kurung kt dalam.. even mase tu cuaca panas yg amat. tp matahari tak leh bagi panas. yang bagi panas Allah. btol x? =)



so macam bese mase dalam kete baru saya pakai purdah sebab tak nak orang yang saya kenal perasan.. mase nk sampai KB, jalan jem la plak... tapi takper.. sbb saya dalam kete. ader aircond.huhu..



then cari parking, saya kene cari parking yang dekat ngan kedai tudung tu sebab takot saya tak kuat nk jalan jauh2 dengan berpurdah nie..  mase nk parking tu ader la palk sorg makcik nie die dok kt tapak parking tu ngn barang2 die.. cian die kene alih2 barang. mase nak turun kete.. dalam hati berdoa kt Allah. moga2 aku selamat.huhu.. cam nk gi berperang jer. keh3.. then saya cakap sory kt makcik tu.. huhuhu... 1st time bercakap melalui purdah. SO WEIRD!! hahah...



then saya meneruskan perjalanan dengan menundukkan pandangan tiru org baik2.huhu.. alamak! skali jumper la plak ngn sorg akak nie. die pon g taklim gak. die pandang sy. tp die tak cam saya kot. sebab saya dah bertukar menjadi ninja.huhu...  tapi saya cam dia even die pakai purdah. tapiiii saya tak tegor die.. kalau saya jumper mak saya time ni pon, takder nyer nk tegur.huhu...



tapi ini bukan saya
sbelom gi beli tudung kene gi atm la plak dulu.. adoyaii... so dengan langkah yang penuh berkeyakinan saya pon melangkah. melintas jalan yang berkereta dan org awam yang pelbagai rupa dan warna.. mase jalan tu ader la plak angin. saya yang tak biasa berpurdah nie pon pegang la kain kt muka saya nie. takot nmpak lak dagu ke aper...huhu.. cm kelam kabut je rase. mase sampai kt bank. ader pekerja bank yang nk kutip duit. ader sorg tu n ngn sorang pakguard pandang sy dgn penuh curiga. die ingatkan saya nk gi rompak bank kot. kui3.... dah la pakai itam sumer.. pastu tutup muka lak.huhu... sory pakcik, sy nk amik duit jer.. nanti kalu saya nk rompak, saya bawak geng2 saya nnti yer.. heheh...




lepas tu saya trus menuju ke kedai tudung, mase jalan tu ader gak la prasan org dok tgk n ader budak kecik tu pandang jer.. hihi...     lawak2... haish, rasa diri ini seperti MAKHLUK ASING lak. mase dok pilih2 tudung, ader sorg makcik nie pndang saya n die senyum, tp die cam hampa sbb mungkin die rase, klu saya senyum balik pon bukan die nampak.huhu.. nak pilih warna tudung saya kne cakap ngn penjual tu. saya risau kot2 diorg tak dengar, padahal diorg dengar je kot. nasib baik penjual tu org pompuan..minggu lepas dah datang dh beli tudung kt kedai same. tp tak pakai purdah. minggu nie dtg berpurdah lak. agak2 akak2 tu prasan tak saya dah datang minggu lepas? tak kot.. kn? mase kt dalam kedai tu saya pndang cermin. dah tak nampak muka saya.. nampak kening seurat dua ngn mata jer dua biji.huhuhuhu... klu sape2 cam saya mmg die teror r.hehe.. ni yang saya heran sampai skarang. cne kawan-kawan boleh kenal kawan diorg yang pakai purdah,pakai tutup sumer. penah tak diorg tertukar org?huhuhu... ader instinct kot.
boleh bezakan ke?



okey, then mase nk tawar menawar tu, saya tak sungguh2 r nk menawar sbb rase cam pelik nak cakap2 melalui kain nie.. minggu nie tak leh kurang la plak. minggu lepas boleh jer.. takpelah.. ingt nak beli dua tudung.tapi ader satu jer yang berkenan.



lepas tu, trus balik jela... even tudung yg dikehendaki mungkin berada di kedai lain, tapi sy mengambil keputusan untuk cari lenkali. cukup dlu untuk setakat hari ini. kalau biasanya saya akan merayap ke kedai-kedai lain dlu. tapi kali nie tak boleh. kene balik trus.huhu...



then macam biasa la bawak kete... mase nk sampai kat umah kene bukak. dan begitulah setiap kali berpurdah. nanti mak nampak. bernanah telinga kene leter.keh3...



ha..korang! sape-sape yang kenal MAK saya jangan gtau tau ape yang saya tulis kt blog nie kat die. biarlah rahsia nie antara kita berdua. ceeeyyyy...




hari nie (27Ogos) saya ader dua undangan berbuka puasa, satu kat opis dan satu lagi kat kt markaz. kak Siti cakap tak ramai die jemput. org2 tertentu sahaja.. kira saya nie VIP gak la.keh3.. makan nasik beriani.. yummmyy.. sedapnyer.. tp Allah bagi sedap. so saya gi markaz. sbb saya lagi suka gi markaz berbanding opis.huhu.. n saya berterawih berjemaah di markaz. wat 23 rakaat. dan saya belajar benda baru. selawat selepas setiap kali 2 rakaat terawih adalah bida'ah. Nabi tak buat... so insyaallah lepas nie saya tak buat. sebab tu la pelik jer.. lepas smyg, imam trus bangun sambung smayang...



ops! dh masuk bab lain la plak. jadi sampai di sini sajelah entry kali ini. saya sangat teruja nak gtau korang. dan alhmdullilah Allah dan makbulkannya... doa kan saya dapat istiqomah pakai purdah di suatu hari nanti. INSYAALLAH...

di akhirat nanti.. manusia akan datang untuk melihat wajah Allah.. tapi bagi sesiapa yang memberati auratnya (memakai purdah) secara istiqomah di dunia, maka Allah yang akan datang kepadanya -hadis-

Sunday, August 22, 2010

dambaan ku



Ya Allah... tetapkan aku di jalan Mu...

aku perlukan MU..

amat-amat memerlukan MU...

Kau mengasihiku 70 kali ganda dari kasih seorang ibu kepada anaknya...

maka Ya Allah... selamatkn aku...

selamatkan aku dari terpesong akidah atau terkeluar dari landasan agama MU..




ALLAH...

Kau cinta yang agung.. Maha Agung membatasi segala-galanya...

pilih lah aku..

pilih lah aku untuk kerja-kerja dakwah MU...

pilih lah juga seluruh umat sehingga hari kiamat untuk menuju kepada MU

pilih lah kami untuk terus tetap

menuju

syurga MU

dambaan setiap insan..








pemburu syurga idaman

Saturday, August 14, 2010

Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal.....



 ASSALAMUALAIKUM...


ini adalah perkongsian yang saya dapat dari email... jom baca =)
  



  
Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ........
kengkadang siaran indonesia ....
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/2006 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ....
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya........
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ......
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!

Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan..
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ....?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...
kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
 
sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil
 

surat ini berjaya 'menyentuh' banyak hati..selain mampu mengingatkan jasa ibu kita, ia mampu menaikkan semangat kita utk terus berusaha dalam lapangan masing2,dgn izin Allah s.w.t. InsyaAllah..

Juga sesuai dihadiahkan kpd anak2(bg yg sudah memiliki cahaya mata) supaya anak2 kita sentiasa lembut hatinya kesan daripadammbaca surat ini, insyaAllah. Terima kasih saudara umarzahrawi kerana menghantar surat ini. Surat ini saya bacakan ketika majlis penutup Islamic Awareness Week di Kolej Yayasan UEM suatu masa dulu. Ramai yang menitiskan air mata ketika itu.


So, hargailah Mak anda selagi mereka masih ade didunia ini. kerana bagi aku mak adalah segala². I Love You Bonda..
 
  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
  
p/s : mungkin ade orang yang dah baca surat ni so abaikan jika dah baca, untuk orang yang belum pernah membacanya sahaja. =)











Makkkk... sy mintak maaf.. sy sayang mak




(-.-) 

Tuesday, August 3, 2010

untuk kita yang istimewa.. wanita



Assalamualaikum..

Wanita adalah istimewa.. ini ader cket yang saya dapat utk tatapan kita.

  •  satu ketika Fatimah dtg pada Nabi saw.Fatimah lihat Nabi saw nangis terisak isak...teruk sangat. Fatimah pun turut menangis...dan Fatimah tanya napeNabi saw nangis. Lalu baginda menjawab kerana teringat masa Israk Mikraj melihat berbondong bondong kaum wanita masuk nerak. Nauzubillah..

  •  kemuliaan wanita bila jaga aurat..

  •  dikatakan bila Fatimah r.a mau melintas ke syurga, Allah perintahkan sume kaum lelaki rendahkan pandangan..

  •  wanita HARAM POTONG RAMBUT BAWAH PARAS PINGGANG!
    • hujahnya: nanti mase kat Padang Mahsyar sumer org di bangkitkan dengan keadaan tanpa seurat benang pon. wanita menutup badan mereka dengan rambut.

  •  sesiapa yg baru-baru berjinak-jinak nak amal suruhan Allah dan nk ikot sahabiah.. klu bab pakaian slow-slow bertukar (klu tak mampu).. 
    • pakai pakaian yang warna tak terang (nk pakai hitam lagi baik)... 
    • try tutup yg terdedah seperti kaki (pakai sarung kaki), 
    • pakai tudung labuh-labuh cket, 
    • baju yang agak longgar...
    • atau ape yg anda fikir bleh elak dari mata-mata bukan mahram.
 
  • pintu neraka ada 7. 
    • 3 untuk orang kaya 
    • 3 untutk untuk wanita..

  • 2/3 isi neraka dari kaum wanita

  • pompuan nie kuar umah pun hampir 100 peratus dah berdose.. sepatutnya..bahkan tidak jatuh wajib bagi sorang wanita buat haji jika tiada mahram atau berteman dgn 4 wanita yg tidak fasik. inikan hal2 dunia.. itu rukun islam. sudah berjaya yahudi dan nasrani tipu umat islam skrg....syaitan tidak kekurangan anak panah. stok sentiasa ade..kita la stok dia...

  • dengan kuar umah kita mbantu setan..melepaskan anak panahnya... setiap mata yg memandang kita berdose dan kita jugak alsebab kepada dose..maka dose = ke neraka. nauzubillah.

  • bab ilmu... ilmu kita mesti pergi mendatanginya..maknanya kita mesti mendapatkan atau pergi mencari guru.. bukan guru yg mencari kita macam skrg nie kat masjid surau.. bukan majlis ilmu..itu kita panggil majlis menyampai maklumat..untuk cari ilmu,kita kena cari tok guru..itu tertib bab belajar agama.Itu sebab ade hadis mgatakan org menuntut ilmu bjalan diatas sayap malaikat.. ilmu adalah sinonim dgn amal..skrg bila menuntut ilmu tiada adab tinggal hanya maklumat.. arinie macam2 maklumat kita ade...tapi takleh amal..tak heran la pompuan pakai skirt, solat tutup aurat tapi berjalan dedah balik....sebab tiada kekuatan amalan...cuma ade maklumat... 

Penghulu wanita syurga Fatimah ra  berkata:

wanita yang baik adalah wanita yang mana mata lelaki tak pandang dia, dan mata dia tak pernah jatuh pada mana2 lelaki.. 


semoga apa yang kita dengar dapat kita amal dan sampaikan. Insyaallah.

Sunday, August 1, 2010

maaf jika post lepas menyinggung atau agak sensitip