‘Jagalah ALLAh, Allah pasti menjagamu!’

Trima KaSeH Sumer... (^.^)

Wednesday, June 30, 2010

ta'lim masturat (25 jun 2010)

assalamualaikum...

Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lg maha mengasihani

Alhamdullillah Allah pilih ana lg utk ke majlis ilmu, majlis ta'lim masturat di Dusun Raja walaupun lewat sampai.

minggu ni tak ramai sangat yang datang berbanding minggu lepas. tak pelah myb ader keuzuran. eh ana tak tahu la klu pompuan uzur bleh join tak ta'lim nie sbb ana tgk ader student2 kat citu xmasuk ta'lim tp dok dlm blk diorg..myb uzur kot.

mase ana sampai ader sorg tgh baca kitab. pasal siwak (bersugi)

lepas tu mak die lak ckp pasal 6 sifat sahabat, mmg bagos r diorg sekeluarga nih, sume wat kje agama.. mak ayah smpai anak2.. moga ana pon mcm tu insyaallah.

adab-adab ta'lim
  • berwuduk
  • sembahyang sunat taubat sebelum ta'lim
  • ikot mase
  • duduk rapat-rapat sebab syaitan ader bwk 3senjata die
  • dengar elok-elok
mase kita hadiri majlis ilmu, syaitan dah siap sedia dah bawak alat-alat die.. bukan nk berjual kat kita tp nk suruh kita jadi lalai.die bawak 3bnder. pertama Lipstick, kedua celak dan ketiga tongkat.
  • syaitan bawak lipstick bukan sebab nk jadikan bibir kita mungil. tp die nk kita bercakap / berborak supaya kita dan kawan kita tak dengar aper yang di beritahu.
  • celak pula supaya kita jadi mengantok,lali...kpale menerawang ingt wedges, kerja, makan dn sebagainya...
  • tongkat nie pula die bawak bkn sbb ikot sunnah. tp sbb die nk ketok2 kita. nk pukul2 badan kita supaya kita jadi tak senang duduk. lenguh sana, lenguh cni.. nk belunjur la. nk baring la.. macam2.. gatal la.
oleh sebab itu... kita perlu amik wuduk dlu.sbb syaitan xmasuk dekat. then mase dalam ta'lim tu kne duduk rapat2.. jangan bagi ruang pada syaitan utk mengisi kekosongan itu. then kita kne tahan.jangan ngantok! jangan dok bercakap n jangan gerak banyak2 sbb kita tak leh kalah ngn syaitan. kita tahu dah kita ngntok sbb syaitan dah pakaikan celak kt kita, kita rse gatal mulut nk bercakap sbb syaitan dan pakaikan lipstick cap ayam kt bibir... kita rse lenguh-lenguh sbb syaitan dah ketok kita pakai tongkat die tu.. so kita kne bertahan! insyaallah setiap pengorbanan Allah akan balas.

(nk mncelah jap sbb tercakap pasal pengorbanan)
ader satu cerita pada zaman Rasullullah s.a.w. nama die Abdullah Ibnu Mathum r.a. sahabat Nabi s.a.w yang buta, rumahnya 2batu dari masjid Nabawi. Dia mintak keuzuran dari Nabi untuk solat fardhu kat umah jer.. pastu Nabi s.a.w tanyer die samada die dgr ke tak azan kat masjid. pastu sahabatnya itu berkata die dengar azan kat masjid tu... jadi Nabi suruh die smayang kat masjid.. di sebabkn die buta dan untuk mudahkan die, die telah mengikat kaki die ngan tali dari umah nya sampai lah ke masjid.. pada suatu hari d takdirkan Allah die telah terjatuh ke dalam lubang.. tp dia still lagi teguh dan kuat keimanannya untuk ulang alik ke masjid. untuk kali keduanya die terjatuh g kedalam lubang tp die still lagi g smayang kt masjid. pastu untuk kali ketiganya mase die nk jatuh dlm lubang syaitan telah menahannya dari jatuh dalam lubang... ha??syaitan laknatullah tolong sahabat Nabi?? pelik tuh. nape-nape?
syaitan tu cakap d sebabkn pengorbanan die utk ke masjid utk smyg fardhu dan d sebabkn kesusahannya ketika  jatuh lubang pada kali pertama Allah telah ampunkn seluruh dosa-dosa die, dan mase kali ke dua die jatuh lubang dan die bersabar, Allah telah ampunkn seluruh dosa ibu bapanya dan syaitan takot jika die jatuh lubang utk kali ketiganya maka Allah akan ampunkan seluruh dosa umat manusia......

subhanallah.. Allah maha penyayang, maha pemurah, begitu byk skali Allah bagi ganjaran pada kita kerana sedikit pengorbanan dan kesabaran....

sebab tu r kita kne wat sedikit pengorbanan, korbankn masa utk anak bini, utk kerja, utk berfoya-foya utk wat kje-kje Nabi s.a.w.. insyaallah Allah akan balas dgn balasan yang tak terhingga banyaknyer dan syurga yang tersangat indah.. we know dat we did something wrong n we know if we die now there's no heaven for us xcept hell.. but we still in the same mode doing things dat not in the right path.. kita nk tobat mase tua.tp mungkin jap agi kte mati. cne? xsempat la plk nk cari sejadah.

mari kawan-kawan kita lupakan dunia yang mungkin jap agi akan kita tinggalkan utk akhirat yang kekal abadi...

moga rahmat Allah dan hidayat Allah bersama dgn kita.. dan istiqomah utk segala amal yg kita lakukan.
BERTABAH!!

Sunday, June 27, 2010

syurga itu indah

 

saya suka gambar nie.. jadi saya letak jela... tp syurga mmg best pon. kelantan kt syurga berjuta kali lagi best dr paris dunia.. (nk gi paris...)

Wednesday, June 23, 2010

dosa kuku panjang

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Satu perkongsian yang minah dapat dr email ihsan dari seorang saudara minah.. mari kita layan...

 bukan kuku Minah

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama
 seperti memelihara sekandang babi , jika kesemua jejari kita menyimpan
 kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk
 kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda.                  
                                                                      
 The Truth                                                            
 Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya
 jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas
 apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga
 bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.  
                                                                      
 Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau
 pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang       
 berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah
 santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang
 di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.           
                                                                      
 Percayalah.                                                          
                                                                      
 Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur
 dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah
 kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang .          
                                                                      
 Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak
 yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang      
 sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.           


Ni adab-adab memotong kuku cara sunnah (klik cni)                      
                                                                      
 Additional info                                                      
                                                                      
 Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis
 manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita
 mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk
 kesihatan dan kebersihan diri sendiri                                
                                                                      
 Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan
 Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan 
 kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari       
                                                                      
 1] jari manis                                                        
 2] jari kelingking (anak jari)                                       
                                                                      
 dan jangan memakai pada jari                                         
 1] jari tengah                                                       
 2] jari telunjuk                                                     
                                                                      
 Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan
 jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh       
 Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut                           

 a.s..                                                                
                                                                      
 Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.
                                                                      
                                                                      
 p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan jugasaudara-mara
 ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias            
 di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari
 Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan
 niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat kita pahala.  

Tuesday, June 22, 2010

upgrading my blog yet upgrading my iman too.. insyallah

saya sedang mengupgrade blog sy nie... kaci cun cket.. sebarang kesulitan amat d kesali.. dah ader shoutout box. bleh le kita borak2.. heee

klu anda tgk kjp2 je ader perubahan so jgn la pelik sgt ye.. salam

tekan nafsu

Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi maha penyayang....

Sungguh  mudah untuk masuk ke syurga.. hanya dengan dua langkah sahaja..
  • pertama : tekan nafsu
  • kedua : sebelah kaki telah masuk ke syurga
**ihsan dr blog tuan azharjaafar
tapi... sangat susah untuk menekan nafsu.. nafsu tu aper? knape perlu tekan-tekan lak? layan jela.. nafsu nie adalah keinginan makhluk terhadap ciptaan Allah. contohnya nk beli kasut. nak beli baju, nk g jalan-jalan, nk kerja pangkat besar, gaji besar tp bini besar tak nak lak. bagi minah nafsu yg paling ssh nk elak beli kasut. adoyai.. addicted! skrg nie pon terngiang-ngiang kt dlm kpale nk beli wedges (sandal perempuan, bkn chezy wedges kFC).. tp nk cuba tekan nafsu. agak susah r.. nk beli baju baru.. macam-macam la..biasala pompuan kn ske shoping..

klu nafsu suka shoping kira ok lagi la kn? ni nafsu yang pelik-pelik. nk show off body, nk tnjuk rambut cantik, nk g clubbing.. nauzubillah.. kita bukan tak tahu benda tu sumer berdosa. ader orang yang mase tgh wat bender-bnder berkenaan dalam hati die ckp " ish, dosa nh aku wat gni" pastu die ckp blk. " xper2, kali nie jer" ( macam berpengalaman jer...) ader org yg ckp cmni "wat dlu nnti dah tua aku tobat r balik".. macam-macam ader skrg.. mmg sgt ssh nk tekan nafsu.. sbb nya kita dah terbiasa hidup melayan dan dilayan nafsu.. tahan nafsu nie bukan hanya pada bulan pose jer.. tahan nafsu makan, nafsu nk gosip dan sebagainyer.. tp tekan nafsu nie untuk setiap bulan. tak kiralah bulan mengambang atau cukup bulan. tekan nafsu adalah untuk seumur hidup walaupun agak menyeksakn. moga segala pengorbanan kita Allah gantikan dengan Hidayat dan Pahala untuk kita wat bekal di hari akhirat yang kekal abadi kelak.

--> juga berkata untuk diri sendiri

Sunday, June 20, 2010

ta'lim masturat kedua (18hb June 2010)

alhamdullilah.. dgn rhmat dan hidayat Nya ana terpilih lagi dari kalangan beribu-ribu manusia utk menghadiri ta'lim masturat di markaz dusun raja, kota bharu.. subhanallah.. makin ramai sahabiah yg dtg minggu nie.. walaupun ana xkenal tp wat2 kenal jela... kalau mggu lepas ramai dari golongan makcik2.. minggu nie ramai yg datang bawak anak-anak dara diorg dan ader yg bwk anak2 kecik.. seperti biasa, ana still mnjadi asing kerana pakai baju kurung jer.. tak tahu la bila la nk dapat kekuatan nk pakai cm diorg...


ana sampai sana pukul 9.45 pagi lebih kurang.. mase ana smpai, orang tak ramai lagi tp dah ader pelajar2 kat situ die dh mulakan baca kitab ta'lim kot. lepas ana masuk ana jumper la plak ngn kak bi. subhannallah.. ana tak sangka bleh jumper ngn org yg ana kenal kt situ.. tp ana rase takot gk kot ader jmper org yg ana knl pastu g repot kt big boss lak.huhu.. mati ana.. insyaallah x kot...


minggu nie yg baca kitab ta'lim sorg student kt situ selama setengah jam dan dgn syor dr eldes (cey..dh pndai ckp eldes) die kne ckp cket2 dgn guide dr sorg makcik kt tepi.. then tak tahu nk pass kt spe utk smbung.. acara pilih memilih berlangsung selama 5minit.. pastu Allah pilih kak akmal utk bayan (bayan ker?) tak kesah la sape2 yang cakap pon.. tp ape yg saya dapat untuk minggu nie adalah :

**para suami (bg yg ader suami) sedang mujahadah kt Air tawar, Besut utk ijtimak/jorr.. keadaan kat sane hujan lebat dari kamis malam smpai pagi jumaat. (moga pengorbanan mereka mnjadi asbab hidayat untuk seluruh ummat smapi hari kiamat) 


** sesiapa yg mengamalkan satu sunnah secara istiqamah, maka ganjarannya 100 kali pahala mati syahid. subhannallah.. dan ketahuilah bahawa pada zaman nabi dan sahabat, utk mendapatkan satu syahid perlu mengorbankan seluruh harta, keluarga, jiwa dan raga.. bayangkan betapa besarnya pahala syahid. dan kita hanya perlu mengamalkan satu sunnah secara istiqamah dan kita akan mendapat 100 kali pahala mati syahid.subhannallah... memotong kuku pada hari jumaat adalah satu sunnah, dan insyaallah rmai diantara kita yang telah mengamalkannya.. moga2 kita mendapat ganjaran itu..insyaallah..

** orang yg mnjaga waktu solatnya akan mndapat 5ganjaran:
  • rezeki dbrkati
  • diangkat dr siksa kubur
  • mnerima buku cttn amal dr tgn kanan
  • mlintas titian sirat spnts kilat
  • msuk syurga tnpa hisab.

**6 sifat shbt:
  • yakin kalimah toyyibah
  • solat khusyk dan khuduk
  • ilmu serta zikir
  • ikram muslimin
  • ikhlas niat
  • dkwh n tabligh
**credit to kak aliaazuan
    **jaga amal :
    • setiap pagi jumaat amal baca surah al-kahfi
    • setiap pagi baca surah yasin dan matsurat
    • setiap pagi dan petang amal zikir 300 pagi dan 300 petang
    • siang baca 3surah--> al-hadid, 10 ayat awal dan 10 ayat akhir surah al-kahfi, 1 lagi surah lupa lagi.. ngeee...
    • malam baca 4 surah--> as-sajadah, yasin, al-waqiah dan al-mulk..
    **kak akmal ader gk ckp pasal kuar masturat.. jadual2 die.. kuar hari bila, 40 hari bila, 2bulan bila.. n die pesan pada adik2 yang xkawen lg supaya cari org tabligh..hehhee.. bleh truskan kerja ni.. insyaallah...

    subhanallah... ana rasa best berada dlm jemaah2 nie.. but still a litlle bit awkward sbb tak kenal lagi ngn diorg... hati dah tertaut.. klu bleh ana dan kuar masturat 3hari. tp bleh ke klu xkawen lg?


    moga Allah selamatkn kita dari tipu daya dunia yang amat menyenangkan ini.. Hidayat Allah untuk semua..


    ## ALLAH MAHA KUASA MAKHLUK LANGSUNG TIADA KUASA##




    Saturday, June 12, 2010

    my first ta'lim masturat ever

       Subhannallah.. maha suci Allah yg telah memilih Minah utk pergi ke ta'lim masturat hari jumaat lps (11jun2010) kt markaz Dusun Raja. Minah tahu tmpt nie dr saudari Kittun melalui blognya.. trima kasih yg tidak terhingga..
    Masa mula2 nk g sne punyala berdebar sbb mungkin Minah yg paling pelik drpd hadirin2 yg hadir. tp Minah gagahkn jua utk mncari ilmu baru.. utk sedikit pengorbanan, mudah-mudahan Allah mmberi hidayat.. Minah smpai kt markaz lbh kurang pkl 9stengah pagi. Minah tak pernah g sne so tak tahu die buat ktner n pkl bpe. bila masuk kt lorong Dusun Raja, Minah tgk sume laki. takder pon perempuan, yg Minah nmpak ader beberapa lelaki tgh angkut2 beg masuk kete. myb diorg nk g Jorr kt KL kot. hmm...Minah fikir mungkin ta'lim tu wat kt tempat lain. Minah segan lak nk tanye ader sorg pakcik kat situ. So Minah pusing balik. tak tahu nk g mne so Minah menuju ke Berek12. konon2 nk tgk umah Syeikh Abdullah.. tmpat ta'lim yg d beritahu sorg kawan yg lain. Minah xth pon mne umah die. so Minah main redah je masuk kg org.nk tgk umak yg ader tabir kt pintu tp xnmpak2 pon. Minah tnyer sorg pakcik. tp die xknl lak. so dgn syor drpd kawan, Minah pergi balik ke Dusun Raja. Minah gagahkn jua. Smpai d sana.dah xder dah org laki, tp ader budak2 laki yg men bola. Minah masuk lorong tu nk Minah tnyer sorg pakcik  yg dok dpn umah die.

    minah : " Pakcik nk tnyer, Ta'lim masturat wat kt mne?"
    Pakcik : "oo.. masturat. wat kt surau belakang nie.. masuk ikot blakang nie."
    minah : "die stat bila cik?"
    Pakcik : "skarang nie dh stat r nie"

    byk tnyer lak kn Minah nie. dah la xbg salam dlu.huhu.. Pakcik tu srh Minah parking kete dpn umah die. Pakcik tu trus masuk umah die.. xsmpt Minah nk ucap tq.. fikir minah, ni la lainnya akhlak diorg.. laki xleh ckp ngn pompuan. xmcm org lain.. hmm..then ader sorg adik pompuan kecik bwk Minah g kt tmpt masturat tu.. masuk blakang umah org. ader tirai-tirai.. ta'lim nie wat kt surau. blakang umah2 org. tmpt tersorok. mmg org xth. Minah jln dgn pnuh berdebar.. smpai kt sne Subhanallah.. sume pakai itam2.. Minah sorg jer yg berbaju kurung.. rse malu dan rndah diri pon ader. dgn ketaq2 Minah dok blakang. Mungkin diorg tgk ader alien masuk.huhu...Diorg duduk dekat2.. rapat dgn ustazah yg sedang bercakap. satu suasana yg lain. sbelom nie klu Minah hadir kelas2 agama duduk jauh2..Minah smpai kt sne pkl 10 pg..
        Minah tgk xder sorg pon tulis ape yg d dengari.  Minah nie siap bawak buku nota lagi.huhu... Kt situ rmai remaja-remaja. dlm 20 org dan makcik2 dalam 10 org. Minah cuba hilangkan rse gementar dgn dgr ape yg d cakapkn. slepas sorg ustazah ckp, ader sorg akak baca buku ta'lim... ape yg Minah dapat ~ mmbaca sepotong ayat al-Quran lbh baik dari seekor unta yg d beli tnpa berlaku permusuhan dan dosa ketika mmberlinya, dan dua potong ayat lbh baik dari 2 ekor unta dan begitulah seterusnya.~ (klu salah tlg btolkn)
    lps tu ader sorg lg ustazah ckp lg.. die ckp dgn pnuh lemah lmbut dan seperti seorang ibu mmberi nasihat, mula2 Minah xbpe dgr tp lme2 suaranya makin jelas.. Masyaallah.. banyak yg Minah dapat daripanya.. antaranya:
                        *** Allah maha Kuasa makhluk langsung tiada kuasa.
                        *** kalau kita amal satu sunnah, kita akan dapat pahala 100 kali ganda pahala syahid dan  
                               syahid tidak mudah utk di dapati.
                        *** suruh ayah, abg, suami kita keluar jalan Allah.. kerana pahalanya ckup besar. apabila
                               berada d atas Titian Sirat yg mana d bawahnya terdapat api neraka.. Debu2 yg melekat
                               pada tubuh karkun/ org yg kluar jln Allah jika setitik debu jatuh dlm api neraka, maka
                               api neraka itu akan mnjadi sejuk dgn serta merta. Subhanallah! dan malaikat menolak nya
                               supaya cepat smpai ke syurga. Subhanallah.. sggh besar gnjarannya.
                        *** Azam utk solat awal. Azam apabila azan d laungkan, kita dah ader atas tikar smbahyang.
                               dah bersedia utk smbahyang. Azam buat walaupun sekali sehari. lbh elok klu dpt hari2.
                        *** Aurat perempuan bukan sahaja bntuk tubuh ataupun bntuk baju. tp corak2 yg ader d baju,
                               perhiasan2 yg ader d baju (aduss..pedasss)
                        *** hari2 kita banyak berikhtiar.. skrg tukarkn ikhtiar itu dgn sumenyer dtg dari Allah.. barulah
                               kita tidak riak dgn baju yg kita pkai, kecantikan yg kita ader, rezeki yg kita dapt kerana
                               kita tahu sumenyer milik Allah dan datang dari Allah. bukan dari kita.
                        *** belajar dari suami, tnyer apa2 dari suami.. ini akan bntuk kita utk taat kepada suami.krn
                               susah utk kita taat kpdnya.. jgn belajar dari ustaz lain  ssb kita akan taat kpd ustaz. ape2
                               tnyer suami. klu suami xdpt jawapan br lah suruh suami tnyer kepada org lain.
                        *** jaga ta'lim rumah. menutup aurat dan tepat pada masanya.

    Subhanallah... sgt byk Minah br belajar.. mungkin ader yg salah ape yg Minah tuliskn tadi. harapkan btolkan..
    Ta'lim abes pkl 11suku. ader akak tnyer Minah
    Kakak " ni alia spe? isteri spe?"
    Minah :  "sy xkawen lg"
    Kakak : "dk mne?"
    Minah :  " dk kubang kerian"
    Kakak : " kakak pon dk kubang kerian gk, kt Chicha"
    Minah : "oooo.."
    Kakak : "dtg sorg2 jeker? mne th tmpt nie?"
    Minah :  a'ah sorg2 jer.. sy th dr kawan. pkl npe stat ta'lim nie kak?"
    Kakak : " stat pkl 9stengah smpai 11. stiap hari jumaat. 2mggu skali ader bayan. ader laki dtg ckp. die dk
                  blakang tabir nnti. dtg laa.."
    Minah : " insyaallah kak"

    Minah dh tertarik hati dgn suasana ta'lim nie. mcm dis is the first meaningful thing i ever done in my life. sgt bermkna.. insyaallah Minah dtg lg minggu dpn klu Allah pilih Minah.. mse balik Minah tnyer sorg adik nie.. ni hostel ker? die ckp tmpt blajar. rupe2nyer kt cni ader pondok. tmpt blajar agama. Subhannallah.. moga mereka sumer d rahmati Allah. rse nk ajak sume kawan2 g ta'lim. tukar fikir dunia kpd fikir akhirat. hidup xlama.. dan dunia xbawak kemana2.. moga kita mendapat HIDAYAT.

    Monday, June 7, 2010

    Keutamaan Nikah (tunggu ape lagi?)

    “Sesungguhnya, apabila seorang suami memandang isterinya (dengan kasih & sayang) dan isterinya juga memandang suaminya (dengan kasih & sayang), maka Allah akan memandang keduanya dengan pandangan kasih & sayang. Dan apabila seorang suami memegangi jemari isterinya (dengan kasih & sayang) maka berjatuhanlah dosa-dosa dari segala jemari keduanya” (HR. Abu Sa’id)

    “Shalat 2 rakaat yang diamalkan orang yang sudah berkeluarga lebih baik, daripada 70 rakaat yang diamalkan oleh jejaka (atau perawan)” (HR. Ibnu Ady dalam kitab Al Kamil dari Abu Hurairah)

    “Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir” (Ar-Ruum 21)


    “Dan nikahkanlah orang-orang yang sendirian di antara kamu, dan orang-orang yang layak (menikah) dari hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. JIKA MEREKA MISKIN ALLAH AKAN MENGKAYAKAN MEREKA DENGAN KARUNIANYA. Dan Allah Maha Luas (pemberianNya) dan Maha Mengetahui.” (An Nuur 32)

    “Dan segala sesuatu kami jadikan berpasang-pasangan, supaya kamu mengingat kebesaran Allah” (Adz Dzariyaat 49)

    “Janganlah kalian mendekati zina, karena zina itu perbuatan keji dan suatu jalan yang buruk” (Al-Isra 32)

    “Dialah yang menciptakan kalian dari satu orang, kemudian darinya Dia menciptakan istrinya, agar menjadi cocok dan tenteram kepadanya” (Al-A’raf 189)

    “Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)” (An-Nur 26)

    “Berikanlah mahar (mas kawin) kepada wanita (yang kamu nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan” ( An Nisaa : 4)

    “Nikah itu sunnahku, barangsiapa yang tidak suka, bukan golonganku” (HR. Ibnu Majah, dari Aisyah r.a.)

    “Empat macam diantara sunnah-sunnah para Rasul yaitu : berkasih sayang, memakai wewangian, bersiwak dan menikah” (HR. Tirmidzi)

    “Janganlah seorang laki-laki berdua-duan (khalwat) dengan seorang perempuan, karena pihak ketiga adalah syaithan” (Al Hadits)

    “Wahai para pemuda, siapa saja diantara kalian yang telah mampu untuk kawin, maka hendaklah dia menikah. Karena dengan menikah itu lebih dapat menundukkan pandangan dan lebih menjaga kemaluan. Dan barang siapa yang belum mampu, maka hendaklah dia berpuasa, karena sesungguhnya puasa itu bisa menjadi perisai baginya” (HR. Bukhori-Muslim)

    “Janganlah seorang laki-laki dan wanita berkhalwat, sebab syaithan menemaninya. Janganlah salah seorang di antara kita berkhalwat, kecuali wanita itu disertai mahramnya” (HR. Imam Bukhari dan Iman Muslim dari Abdullah Ibnu Abbas ra).

    “Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhir, hendaklah tidak melakukan khalwat dengan seorang wanita yang tidak disertai mahramnya, karena sesungguhnya yang ketiga adalah syetan” (Al Hadits)

    “Dunia ini dijadikan Allah penuh perhiasan, dan sebaik-baik perhiasan hidup adalah istri yang sholihah” (HR. Muslim)

    “Jika datang (melamar) kepadamu orang yang engkau senangi agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah ia (dengan putrimu). Jika kamu tidak menerima (lamaran)-nya niscaya terjadi malapetaka di bumi dan kerusakan yang luas” (H.R. At-Turmidzi)

    “Barang siapa yang diberi istri yang sholihah oleh Allah, berarti telah ditolong oleh-Nya pada separuh agamanya. Oleh karena itu, hendaknya ia bertaqwa pada separuh yang lain” (Al Hadits)

    “Jadilah istri yang terbaik. Sebaik-baiknya istri, apabila dipandang suaminya menyenangkan, bila diperintah ia taat, bila suami tidak ada, ia jaga harta suaminya dan ia jaga kehormatan dirinya” (Al Hadits)

    “Tiga golongan yang berhak ditolong oleh Allah : a. Orang yang berjihad / berperang di jalan Allah. b. Budak yang menebus dirinya dari tuannya. c. Pemuda / i yang menikah karena mau menjauhkan dirinya dari yang haram” (HR. Tirmidzi, Ibnu Hibban dan Hakim)

    “Wahai generasi muda ! Bila diantaramu sudah mampu menikah hendaklah ia nikah, karena mata akan lebih terjaga, kemaluan akan lebih terpelihara” (HR. Bukhari dan Muslim dari Ibnu Mas’ud)

    “Kawinlah dengan wanita yang mencintaimu dan yang mampu beranak. Sesungguhnya aku akan membanggakan kamu sebagai umat yang terbanyak” (HR. Abu Dawud)

    “Saling menikahlah kamu, saling membuat keturunanlah kamu, dan perbanyaklah (keturunan). Sesungguhnya aku bangga dengan banyaknya jumlahmu di tengah umat yang lain” (HR. Abdurrazak dan Baihaqi)

    “Seburuk-buruk kalian, adalah yang tidak menikah, dan sehina-hina mayat kalian, adalah yang tidak menikah” (HR. Bukhari)

    “Diantara kamu semua yang paling buruk adalah yang
    hidup membujang, dan kematian kamu semua yang paling hina adalah kematian orang yang memilih hidup membujang” (HR. Abu Ya¡¦la dan Thabrani)

    “Dari Anas, Rasulullah SAW. pernah bersabda : Barang siapa mau bertemu dengan Allah dalam keadaan bersih lagi suci, maka kawinkanlah dengan perempuan terhormat” (HR. Ibnu Majah,dhaif)

    “Rasulullah SAW bersabda : Kawinkanlah orang-orang yang masih sendirian diantaramu. Sesungguhnya, Allah akan memperbaiki akhlak, meluaskan rezeki, dan menambah keluhuran mereka” (Al Hadits)

    “Barangsiapa yang menikahkan (putrinya) karena silau akan kekayaan lelaki meskipun buruk agama dan akhlaknya, maka tidak akan pernah pernikahan itu dibarakahi-Nya, Siapa yang menikahi seorang wanita karena kedudukannya, Allah akan menambahkan kehinaan kepadanya, Siapa yang menikahinya karena kekayaan, Allah hanya akan memberinya kemiskinan, Siapa yang menikahi wanita karena bagus nasabnya, Allah akan menambahkan kerendahan padanya, Namun siapa yang menikah hanya karena ingin menjaga pandangan dan nafsunya atau karena ingin mempererat kasih sayang, Allah senantiasa memberi barakah dan menambah kebarakahan itu padanya” (HR. Thabrani)

    “Janganlah kamu menikahi wanita karena kecantikannya, mungkin saja kecantikan itu membuatmu hina. Jangan kamu menikahi wanita karena harta / tahtanya mungkin saja harta / tahtanya membuatmu melampaui batas. Akan tetapi nikahilah wanita karena agamanya. Sebab, seorang budak wanita yang shaleh, meskipun buruk wajahnya adalah lebih utama” (HR. Ibnu Majah)

    “Dari Jabir r.a., Sesungguhnya Nabi SAW. telah bersabda : Sesungguhnya perempuan itu dinikahi orang karena agamanya, kedudukan, hartanya, dan kecantikannya ; maka pilihlah yang beragama” (HR. Muslim dan Tirmidzi)

    “Wanita yang paling agung barakahnya, adalah yang paling ringan maharnya” (HR. Ahmad, Al Hakim, Al Baihaqi dengan sanad yang shahih)
    “Jangan mempermahal nilai mahar. Sesungguhnya kalau lelaki itu mulia di dunia dan takwa di sisi Allah, maka Rasulullah sendiri yang akan menjadi wali pernikahannya.” (HR. Ashhabus Sunan)

    “Sesungguhnya berkah nikah yang besar ialah yang sederhana belanjanya (maharnya)” (HR. Ahmad)

    “Dari Anas, dia berkata : ” Abu Thalhah menikahi Ummu Sulaim dengan mahar berupa keIslamannya” (Ditakhrij dari An Nasa’i)

    “Adakanlah perayaan sekalipun hanya memotong seekor kambing.” (HR. Bukhari dan Muslim)

    Wanita Beriman dan Wanita Kufur

    Sejarah telah mencatat beberapa nama wanita terpandang yang di antara mereka ada yang dimuliakan Allah dengan surga, dan di antara mereka ada pula yang dihinakan Allah dengan neraka. Karena keterbatasan tempat, tidak semua figur bisa dihadirkan saat ini, namun mudah-mudahan apa yang sedikit ini bisa menjadi ibrah (pelajaran) bagi kita.
    Wanita Yang Beriman

    Sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam :
    “Seutama-utama wanita ahli surga adalah Khadijah binti Khuwailid, Fathimah binti Muhammad, Maryam binti Imran dan Asiyah binti Muzahim.” (HR. Ahmad)


    1. Khadijah binti Khuwailid
    Dia tumbuh dalam lingkungan keluarga yang terhormat sehingga mendapat tempaan akhlak yang mulia, sifat yang tegas, penalaran yang tinggi, dan mampu menghindari hal-hal yang tidak terpuji sehingga kaumnya pada masa jahiliyah menyebutnya dengan ath thahirah (wanita yang suci).
    Dia merupakan orang pertama yang menyambut seruan iman yang dibawa Muhammad tanpa banyak membantah dan berdebat, bahkan ia tetap membenarkan, menghibur, dan membela Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam di saat semua orang mendustakan dan mengucilkan beliau. Khadijah telah mengorbankan seluruh hidupnya, jiwa dan hartanya untuk kepentingan dakwah di jalan Allah. Ia rela melepaskan kedudukannya yang terhormat di kalangan bangsanya dan ikut merasakan embargo yang dikenakan pada keluarganya.
    Pribadinya yang tenang membuatnya tidak tergesa-gesa dalam mengambil keputusan mengikuti kebanyakan pendapat penduduk negerinya yang menganggap Muhammad sebagai orang yang telah merusak tatanan dan tradisi luhur bangsanya. Karena keteguhan hati dan keistiqomahannya dalam beriman inilah Allah berkenan menitip salamNya lewat Jibril untuk Khadijah dan menyiapkan sebuah rumah baginya di surga.
    Tersebut dalam sebuah hadits dari Abu Hurairah, ia berkata:
    Jibril datang kepada Nabi kemudian berkata: Wahai Rasulullah, ini Khadijah datang membawa bejana berisi lauk pauk, makanan dan minuman. Maka jika ia telah tiba, sampaikan salam untuknya dari Rabbnya dan dari aku, dan sampaikan kabar gembira untuknya dengan sebuah rumah dari mutiara di surga, tidak ada keributan di dalamnya dan tidak pula ada kepayahan.” (HR. Al-Bukhari).
    Besarnya keimanan Khadijah pada risalah nubuwah, dan kemuliaan akhlaknya sangat membekas di hati Rasulullah sehingga beliau selalu menyebut-nyebut kebaikannya walaupun Khadijah telah wafat. Diriwayatkan dari Aisyah, beliau berkata: “Rasulullah hampir tidak pernah keluar dari rumah sehingga beliau menyebut-nyebut kebaikan tentang Khadijah dan memuji-mujinya setiap hari sehingga aku menjadi cemburu maka aku berkata: Bukankah ia seorang wanita tua yang Allah telah meng-gantikannya dengan yang lebih baik untuk engkau? Maka beliau marah sampai berkerut dahinya kemudian bersabda: Tidak! Demi Allah, Allah tidak memberiku ganti yang lebih baik darinya. Sungguh ia telah beriman di saat manusia mendustakanku, dan menolongku dengan harta di saat manusia menjauhiku, dan dengannya Allah mengaruniakan anak padaku dan tidak dengan wanita (istri) yang lain. Aisyah berkata: Maka aku berjanji untuk tidak menjelek-jelekkanny a selama-lamanya.”

    2. Fatimah
    Dia adalah belahan jiwa Rasulullah, putri wanita terpandang dan mantap agamanya, istri dari laki-laki ahli surga yaitu Ali bin Abi Thalib.
    Dalam shahih Muslim menurut syarah An Nawawi Nabi bersabda: “Fathimah merupakan belahan diriku. Siapa yang menyakitinya, berarti menyakitiku.”
    Dia rela hidup dalam kefakiran untuk mengecap manisnya iman bersama ayah dan suami tercinta. Dia korbankan segala apa yang dia miliki demi membantu menegakkan agama suami.
    Fathimah adalah wanita yang penyabar, taat beragama, baik perangainya, cepat puas dan suka bersyukur.

    3. Maryam binti Imran
    Beliau merupakan figur wanita yang menjaga kehormatan dirinya dan taat beribadah kepada Rabbnya. Beliau rela mengorbankan masa remajanya untuk bermunajat mendekatkan diri pada Allah, sehingga Dia memberinya hadiah istimewa berupa kelahiran seorang Nabi dari rahimnya tanpa bapak.

    4. Asiyah binti Muzahim
    Beliau adalah istri dari seorang penguasa yang lalim yaitu Fir’aun laknatullah ‘alaih. Akibat dari keimanan Asiyah kepada kerasulan Musa, ia harus rela menerima siksaan pedih dari suaminya. Betapapun besar kecintaan dan kepatuhannya pada suami ternyata di hatinya masih tersedia tempat tertinggi yang ia isi dengan cinta pada Allah dan RasulNya. Surga menjadi tujuan akhirnya sehingga kesulitan dan kepedihan yang ia rasakan di dunia sebagai akibat meninggalkan kemewahan hidup, budaya dan tradisi leluhur yang menyelisihi syariat Allah ia telan begitu saja bak pil kina demi kesenangan abadi. Akhirnya Asiyah meninggal dalam keadaan tersenyum dalam siksaan pengikut Fir’aun.
    Dari Abu Hurairah, Nabi Shallallahu alaihi wasalam berkata:
    “Fir’aun memukulkan kedua tangan dan kakinya (Asiyah) dalam keadaan terikat. Maka ketika mereka (Fir’aun dan pengikutnya) meninggalkan Asiyah, malaikat menaunginya lalu ia berkata: Ya Rabb bangunkan sebuah rumah bagiku di sisimu dalam surga. Maka Allah perlihatkan rumah yang telah disediakan untuknya di surga sebelum meninggal.”

    Wanita yang durhaka
    1. Istri Nabi Nuh
    2. Istri Nabi Luth
    Mereka merupakan figur dua orang istri dari para kekasih Allah yang tidak sempat merasakan manisnya iman. Hatinya lebih condong kepada apa yang diikuti oleh orang banyak daripada kebenaran yang dibawa oleh suaminya. Mereka justru membela kepentingan kaumnya karena tidak ingin dimusuhi dan dibenci oleh orang-orang yang selama ini mencintai dan menghormati dirinya. Maka kesenangan sesaat ini Allah gantikan dengan kebinasaan yang didapat bersama kaumnya. Istri Nabi Nuh ikut tenggelam oleh banjir besar bersama kaumnya yang menyekutukan Allah dengan menyembah patung-patung orang shalih, sedangkan istri Nabi Luth ditelan bumi karena adzab Allah atas kaumnya yang melakukan liwath (homoseksual) .
    Semua cerita ini telah Allah rangkum dalam sebuah firmanNya yang indah dalam surat At-Tahrim ayat 10-12, yang artinya: “Allah membuat istri Nuh dan istri Luth perumpamaan bagi orang-orang kafir. Keduanya berada di bawah pengawasan dua orang hamba yang shalih di antara hamba-hamba Kami, lalu kedua istri itu berkhianat kepada kedua suaminya, maka kedua suaminya itu tiada dapat membantu mereka sedikitpun dari (siksa) Allah: dan dikatakan (kepada keduanya) : Masuklah ke neraka bersama orang-orang yang masuk (neraka). Dan Allah membuat istri Fir’aun perumpamaan bagi orang-orang yang beriman, ketika ia berkata: Ya Tuhanku, bangunlah untukku sebuah rumah di sisimu dalam Surga. Dan selamatkanlah aku dari Fir’aun dan perbuatannya, dan selamatkanlah aku dari kaum yang dhalim. Dan Maryam puteri Imran yang memelihara kehor-matannya, maka Kami tiupkan ke dalam rahimnya sebagian dari roh (ciptaan) Kami, dan dia membenarkan kalimat-kalimat Tuhannya dan kitab-kitabnya dan adalah dia termasuk orang-orang yang taat.”
    Semoga kisah para wanita ini bisa menjadi pelajaran bagi para wanita zaman ini untuk berkaca diri, kira-kira saya termasuk golongan yang mana? Apakah golongan yang dicintai Allah atau yang dimurkaiNya?
    Bagi wanita yang belum berumah tangga, saat ini merupakan kesempatan besar baginya untuk memperbanyak amalan shalih dan mendekatkan diri pada Allah, bukannya justru menghabiskan masa mudanya dengan hura-hura dan kegiatan lain yang tidak bermanfaat. Dan bagi mereka yang sudah berumah tangga, selain menjaga keistiqomahannya dalam berIslam dia juga diberi beban tambahan oleh Allah untuk membantu suami menjalankan agamanya. Istri yang demikian meru-pakan harta yang paling berharga.
    Dari kisah mereka, kita juga bisa mengambil pelajaran bahwa dalam keadaan bagaimanapun, hendaknya ketundukan kepada syariat Allah dan RasulNya harus tetap di atas segala-galanya. Asalkan berada di atas kebenaran, kita tidak perlu takut dibenci oleh masyrakat, sahabat, maupun orang yang paling istimewa di hati kita. Justru kewajiban kita adalah menunjukkan yang benar kepada mereka. Dengan begitu kita akan mendapatkan cinta sejati .. cinta Allah Rabbul ‘alamin.
    Mudah-mudahan kita selalu diberi keistiqomahan untuk menapaki dan mengamalkan syariat yang haq (benar) walaupun kita seorang diri. Amin.