‘Jagalah ALLAh, Allah pasti menjagamu!’

Trima KaSeH Sumer... (^.^)

Sunday, January 16, 2011

surat dari suami yang keluar di jalan Allah (part 2)

assalamualaikum...

walaupun agak lama delay sambungan surat ini, anggap lah part 1 baru smlm ku post kn.heee



Wahai isteriku..

jangan kamu bangga
seandainya kamu dapat seluruh dunia
tetapi kamu kehilangan Allah s.w.t, maka itulah kerugian yang besar

kerana..
sekalipun kamu berhasil menjaring Jibril a.s
dengan jaring yang kamu buat
dan kau bisa perintah sesuai kehendak kamu
itu bukanlah kejayaan
jika harimu kehilangan Allah s.wt

orang yang kehilangan Allah s.w.t kehilangan segala-galanya


banyak orang dirikan solat untuk hadirkan benda
tetapi...
adakah orang solat untuk hadirkan Allah swt
padahal...
barangsiapa yang dapatkan Allah swt, maka dapat segalanya


jika esok..
kau terpandang rumah tetangga kita suara tawa, keceriaan terdengar dari sana,
suami mereka selalu di rumah
tak pernah khuruj fi sabillilah

jangan kamu iri!
kamu justeru harus belas kasihan kepada mereka
kerana mereka sedang membangun tangisan dan permusuhan yang hebat di dalam rumah mereka

ketahuilah!!
bahawa setiap orang membangun rumah tangga
hakikatnya...
membangun tempat menangis
di rumah mereka akan datang malaikat Maut
menjemput setiap nyawa yang ada
tak ada belas kasihan

walau mereka katakan: Jangan ambil isteriku! jangan ambil anakku!!
tak ada tebusan sedikit pun, dan tak juga diberi tangguh sesaat pun,
saat itu lah mereka akan menyesal
salahkan semua ahli keluarganya

Ya Allah!!
kerana kesibukkan ku memenuhi hajat isteriku
aku lalai menjadi naib nabi Mu
aku kini malu jumpa kekasih Mu
aku tak gembirakan hati Sayyidul Mursalin
aku lempar sunnah-sunnahnya
dan aku asyik makan minum
bersama anak isteriku seperti haiwan
sementara hati nabi Mu terkoyak-koyak

isteri dan anak-anak mereka pon akan berkata:
wahai suami ku!!
mana tanggugjawabmu?
kau tak pernah sirami hatiku dengan Nur Iman..
Kau tak isi buku catatanku dengan amal

Ketahuilah isteriku..
bahawa setiap amal suami  merupakan tabungan buat isterinya,
bayangkan oeh mu bagaiman jika seorang suami hanya pnadai mencari wang apakah buku amalan mu akan bertambah??

Jadi isteriku..
kepergiaanku melewati batas negeri adalah untuk mempersiapkan pesta-pesta besar untuk kita

bagaimana pendapatmu
jika ada seorang ayah meruntuhkan rumahnya untuk diganti dengan rumah yang lebih besar
apakah anak isterinya marah?
tentu tidak!!
mereka akan semakin sayang kepada ayahnya


...lenguh dah.. lenkali lak insyaallah

22 comments:

  1. SALAM ZAI SYG...:)

    kalaulah dpt surat cm tu kan best hihihi...

    ReplyDelete
  2. Pehh.
    Dah ada suami.
    Ke ke ke.
    Tak apa.
    Lain kali keluar sama-sama dengan suami pula.

    ReplyDelete
  3. salam,
    ish...ish adik2 sy mula berangan~~~ doa InsyaALlah..

    ReplyDelete
  4. best gak dapat surat cam ni tp hubby akak tulis simple2 je..byk karguzari pasal perjalanan dan jemaah dan yg paling penting.... ..jeng..jeng..rahsia..hehe

    ReplyDelete
  5. ayu bucuk.haha
    insyaallah.. nnti dpt yg lebih best kot.hehe

    bijen m:
    klu dh kuar ngn suami nk anta surat ni kt spe lak?

    kak CS:
    hehhe.. berangan itu bagus untuk mase hdpn...hehe..jgn lupe kami yer dlm doa akak tu.

    kak ahlia azhar:
    hehe... yg part jeng3 tu suspen cket. biarlah rhsia kan kak?heee

    ReplyDelete
  6. salam.

    Uit, smua tgh 'brangan' nmpk. Istilah yg lbih ssuai, "azam" @ "niat".

    err zai...sbnrnye akak blom baca lor entry ni. takdan lor, insyaallah isnin dpn dtg baca blk, stat esok akak tak dapek bersiaran.hehe.

    ReplyDelete
  7. Zai, was this made by you? Is it ok if i "take" it? Would like to give to my sister. She misses her hubby toooooooo much. Huhu..

    To my very dear Kak Alia:
    Kak alia, akak memang sangat busy rupanya.. Tapi akak still reply email piqa, thank u:')

    ReplyDelete
  8. erm...bestnya kalo dapat suami soleh mcm ni..siap bagi surat lagi... ^^

    ReplyDelete
  9. nur taufiqah:
    eh, bukan hasil kerja saya. sy hanya mengopy dari buku jer. ader lg b4 n after nie smbungn die..

    bagi jela kat kakak tu.. boleh jd pengubah rindu insyaalah =)

    perindu ilahi:
    best kn? jadi tetapkn kriteria bakal husband 'mesti dah kluar 4bln IPB' =)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum...hehe..anggap jelah surat tu cheq yang taipkan..Amacam?Hehe...Eh!Ada n3 baru kat sini

    ReplyDelete
  11. wslm..tertusuk hati

    anggap hang yg smpaikn?hehe... hang tgh kuar ker skrg?huhu

    mne entry? xder pon

    ReplyDelete
  12. salam adinda zai syg bucuk.

    isk, isk! Bila bca surat ni, rasa nak nangih, tp tak jd nangih. Karang tak psl2 kena slash dgn Encik AkuHuduh lg. hehe.

    Ni zai, nnti bila encik suami kuar jln Allah, jgn bg dia kopipes surat ni. Suruh dia karang lain, lagi best...

    Err, surat drp sang isteri yg ditinggalkn pulak tkde korr? =)

    To Piqa: Sbnrnye senang hatiiii sgt bila dpt emel drp adik2/kwn2. Just nak try bljr melayani org lain sdaya upaya je...InsyaAllah.

    ReplyDelete
  13. Salam ukhuwwah, sdri zai. alhamdulillah saya diketemukan blog anda ni. Saya juga seperti anda, berpurdah tapi terpaksa membukanya di tempat kerja. Saya sedang mencari kekuatan utk istiqamah, termasuk di tpt kerja, walaupun mungkin natijahnya kena resign. Sebab itu saya sedang mencari teman2 berpurdah, utk menambah kekuatan. Nice blog.

    ReplyDelete
  14. Kalau dua-dua keluar bagi kat mak ayah.
    Tak pun anak-anak.
    Heheh.

    ReplyDelete
  15. wslm kak AA yg mewangi sentiasa d hatiku.eceh

    akak nangis dlm hati jela..xdak org tahu.ehehe

    a'ah kn kak, klu die copy dh xasli la kn?hehe..

    surat dr yg d tinggal kan xder jmper sumber lg. klu akak nk buat boleh jer..hehe... sy xder pengalamn.heeee..

    salam buat teman baru hazazeen:
    alhmadulillah... insyaallah kalu kita pilih agama Allah xkan sia-siakn kita.. kalu kena resign pon Allah boleh bagi rezeki melalui bnder lain. Allah kn Maha Kaya.. kan kan?

    bijem m:
    dah kne stat pk ayat dr skrg r nie kn?

    ReplyDelete
  16. slm,best like romantik....
    tp org dulu2 mcm na???
    shbt tinggal isteri mereka,buat selamanya..
    ???

    p/s:Saya memerlukan komentar dan pandangan berkaitan dengan artikel baru yang saya tulis di blog saya.Mungkin saudari mempunyai pandangan dan komentar yang berbeza dengan saya dan diharapkan sama2 kita berkongsi pandangan dan komentar itu kearah kebaikan.Sekian terima kasih.

    ReplyDelete
  17. Assalamu'alaikum wbt

    Seronok baca, amat tersentuh dgn kata-katanya..alhamdulillah,terima kasih ye z@i, nanti sambung lg tau..insya'ALLAH =)
    Barakallahu fik

    ReplyDelete
  18. Hamba Allah terpilih:

    best kn, insyaallah nnti ader mase smbg lg...

    eh, ni bukan surat utk sy...ni utk sumer.. sy amk dr buku jer...heeee

    ReplyDelete
  19. (",)
    xsabarnya.....
    tgh planning nak keluar dgn abah
    nnti mard nak bagi surat juga pada family y tinggal di rumah.

    ReplyDelete
  20. rasanya ni ada risalahnya kan? ada terjumpa di Dusun Raja, tapi tak pasti juga

    ReplyDelete
  21. salam..mard


    wah bestnye..kuar ngn akak2 yg lain ker?

    ReplyDelete
  22. salam ibnu mutalib

    mungkin ader kot

    eh? ore klate ko?

    keh3

    ReplyDelete

awak best!!