‘Jagalah ALLAh, Allah pasti menjagamu!’

Trima KaSeH Sumer... (^.^)

Monday, September 26, 2011

meh kita istiqomah 7 sunnah Rasullullah ini

"Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama: tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua: membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga: jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat: jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima: jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam: jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".

Ketujuh: amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.
 

13 comments:

 1. InsyaAllah, azam untuk amal...

  syukran atas perkongsian yg bermanfaat ni ye..

  ReplyDelete
 2. Semoga allah memberi kekuatan kepada saya dan umat ini untuk beramal dgnnya

  ReplyDelete
 3. masyaAllah.

  istighfar setiap saat.

  ReplyDelete
 4. Salam dek,semua diatas tepat....seterusnya mohon pada Allah agar diberi kekuatan untuk amalkan secara istiqamah, n bila dah dapat sifat tu,mohon pulak pada Allah diber kekuatan untuk sampaikan pada mereka yang tidak tahu,InsyaAllah semoga kita semua dapat beramal.

  ReplyDelete
 5. Salam dek,semua diatas tepat....seterusnya mohon pada Allah agar diberi kekuatan untuk amalkan secara istiqamah, n bila dah dapat sifat tu,mohon pulak pada Allah diber kekuatan untuk sampaikan pada mereka yang tidak tahu,InsyaAllah semoga kita semua dapat beramal.

  ReplyDelete
 6. inshaAllah...semoga Allah permudah... :)

  ReplyDelete
 7. Moga sama2 dpt amalkan, InsyaAllah.....

  ReplyDelete
 8. semoga dapat istiqomah ngan sunnah2 nabi ini ^_^

  ReplyDelete
 9. JOM SAMA-SAMA KITA AMAL DAN SAMPAIKAN INSYAALLAH :)

  ReplyDelete
 10. subhanAllah,,sume sunnah NAbi adlah besar n sngat2 mulia,,,ada kejayaan disebalik nye,,:),,,moga Allah beri kekuatan utk istiqamah,,:),,,

  ReplyDelete

awak best!!